El portal mapess.cat és resultat d'un procés col·laboratiu i col·lectiu desenvolupat en el marc del programa Comunalitats Urbanes al llarg de 2022. Aquesta plataforma identifica, visibilitza i connectar diferents iniciatives de caràcter comunal que treballen donis del suport mutu, l'economia social i solidària i la cultura comunitària. Una eina per a l'automapatge al servei de la ciutadania en la qual visibilitzar iniciatives que treballen per a la transformació social, de l'economia i el territori. Comunalitats Urbanes és un programa del Departament d'Empresa i Treball que vol impulsar una organització més justa de l'economia. En l'actualitat, compta amb vint-i-dues comunalitats repartides en tot el territori, formades per empreses, entitats, cooperatives i tota mena de xarxes veïnals i de suport mutu. L'objectiu del programa és crear nous projectes econòmics que, des de l'autoorganització, puguin donar resposta a necessitats col·lectives i contribuir al desenvolupament local, a partir de l'impuls i l'enfortiment dels béns comuns i de les iniciatives basades en la cooperació i el suport mutu. Les comunalitats es governen des de l'assemblea comunal, un espai obert i democràtic on es prenen les decisions relatives a la seva gestió comunitària. Davant un mercat que no és capaç de satisfer les necessitats de la població amb equitat i justícia, les comunalitats estan compromeses a impulsar una visió de l'economia que tingui com a eix vertebrador la vida de les persones. El procés inter-comunalitats per a la creació d'una plataforma web amb un mapa digital interactiu, basada en CIVICS, ha implicat la traducció i adaptació de l'eina al català, l'ajust dels camps i categories a les temàtiques específiques de les comunalitats, la recopilació de dades, el disseny i desenvolupament de la plataforma, les proves i ajustos, el llançament i implementació, i el manteniment i actualització contínua. A través d'aquesta plataforma, les comunalitats podran visualitzar i explorar de manera interactiva els seus recursos, promoure la participació ciutadana i facilitar la col·laboració i accions de millora basades en el coneixement col·lectiu

Promou i finança:
Codi ètic i de convivència en el projecte CIVICS
  • No s'accepten iniciatives que fomentin expressions d'odi o intolerància en temes de gènere, raça, ètnia, posició social, orientació sexual, religiosa, o de procedència.
  • El registre és lliure i et facilita que el sistema creï un panell d'organització d'activitats, temàtica de la iniciativa, per a poder ser modificable per les mateixes persones usuàries.
Política de privacitat

Pots llegir la nostra política de privacitat en la pàgina enllaçada a continuació:

Política de privacitat de de civics.cc
FAQ
  • Què és CIVICs?

    Civics és la primera plataforma de codi obert per a l'automapatge d'iniciatives ciutadanes i col·lectius socials dels nostres entorns. Permet conèixer els projectes ciutadans que estan realitzant transformació mitjançant processos col·lectius d'apoderament. La major part d'aquestes iniciatives segueixen metodologies de 'baix-a dalt' i conformen un ric ecosistema de potencialitats i coneixement situat.

  • On es desenvolupa CIVICs?

    Civics es desenvolupa en l'àmbit Iberoamericà, però no és excloent, volem connectar iniciatives Iberoamericanes amb Europa, Àsia, Austràlia i Amèrica del Nord.

  • Perquè serveix CIVICs? (ecosistema)

    Per a conèixer la innovació ciutadana que estan practicant els col·lectius socials als nostres carrers, barris i àmbits rurbans. Contrasta l'existència de molts barris dins d'un mateix barri. Un espai per a mostrar l'efervescència invisibilitzada dels nostres entorns. Un lloc on posar en valor la potència d'una ciutadania crítica i activa que possibilita una altra manera de fer ciutat mitjançant l'autogestió i la participació.

  • Quina és la comunitat CIVICs?

    La comunitat Civics pretén no diferenciar entre el rural i l'urbà. Sinó potenciar un ecosistema que transcendeixi aquesta dicotomia. Per això quan parlem d'una ciutat, parlem d'aquesta ciutat com a concepte, conjuminant iniciatives rurals amb iniciatives urbanes. La comunitat civics és una XARXA no aïllada, sinó connectada local i internacionalment. Que intercanvia coneixements, recursos i sabers locals.

  • Qui i com pot utilitzar CIVICs?

    Civics pot utilitzar-se per:
    -Col·lectius i iniciatives que vulguin sumar-se a la plataforma per a visibilitzar les seves xarxes, coneixement i processos.
    Col·lectius i iniciatives que vulguin fer mapatges interns del seu ecosistema. Això es pot realitzar pujant la informació a la pàgina de civics i descarregant el resultat o sumand.
    -Persones investigadores, de l'acadèmia o no, que vulguin fer recerca sobre processos informals de transformació rurbana mitjançant les iniciatives i col·lectius ciutadans.

  • Quines categories utilitza CIVICs?

    Les categories de civics són resultat de més de 100 tallers en 45 ciutats Iberoamericanes. Les categories s'han anat generant mitjançant un procés de Folksonomía o categorització de baix-a dalt. Cada entitat s'ha autodenominat amb una categoria i aquelles que es repeteixen han passat a ser categories. Després dels tallers inicials s'han obert noves categories per petició majoritària d'alguns col·lectius. Les categories són TEMÀTIQUES, AGENT, ESPAI I ODS.

  • Quines dades utilitza CIVICs?

    Les dades que utilitza Civics, són dades obertes sota llicència ODBL. Són dades no personals relacionades amb el nom de la iniciativa, la descripció, email, RRSS, categories, imatge i vídeo representatiu, etc. Aquestes dades no es venen, són descargable per qualsevol persona usuària.

  • Com es manté i actualitza CIVICs?

    Civics es manté amb l'esforç d'una xarxa de persones que entenen l'eina de forma prou útil i representativa com perquè sigui usada. També s'actualitza per encàrrecs de processos de mapatge oberts. Per a pertànyer a la xarxa de col·laboradors no cal fer gens especial, senzillament voler usar la plataforma i fer-ho.

  • Com es finança CIVICs?

    Civics s'ha finançat per l'aportació d'entitats i col·lectius que han sol·licitat fer tallers de mapatge dels seus ecosistemes. Aportant capital per a cobrir viàtics, material i desplaçament a cada territori. És una iniciativa originària de VIC (Associació Cultural Sense Ànim de Lucre) amb l'impuls de la SEGIB i el seu programa Ciutadania 2.0.

  • Quins impactes mesura CIVICs?

    Civics no fa tasques analítiques sota la plataforma. Però pot servir per a mesurar a nivell quantitatiu l'ecosistema de col·lectius socials en els nostres barris i ciutats. A efectes qualitatius pot servir per a contrastar quins tipus de reptes i temàtiques despleguen les iniciatives ciutadanes en els nostres barris i ciutats.